JYMYn Tredu-Gradia alueverkoston kehittäjäesimiehet ovat ”Johtajat Yhdessä Muutoksen Ytimessä” -projektin aikana paneutuneet dialogisen asenteen ja toimintakulttuurin harjoittelemiseen esimiestyössään. Kesäkuisessa JYMYn valmennuspäivässä otettiin askel eteenpäin ja hyödynnettiin opittuja dialogitaitoja valmentavan johtamiskulttuurin vahvistamiseksi.
Kehittäjäesimiehet treenasivat valmentavaan johtamiseen liittyviä menetelmiä ja saivat uusia näkökulmia oivalluttavien ja merkityksellisten kysymysten hyödyntämiseen esimiestyössä. Olennaista on aidosti kiinnostua, kysyä, haastaa ja oivalluttaa sekä rohkaista keskustelukumppania ajattelemaan itse.
Valmentava johtajuus ei ole uusi juttu, eikä se tarkoita pelkästään erilaisten menetelmien tai kysymyspatteristojen käyttöä, vaan se on ennen kaikkea vaikuttava ja tavoitteellinen johtamisote, joka arvostaa, kunnioittaa ja luottaa ryhmän ja yksilöiden kykyyn ottaa piilevätkin mahdollisuudet ja voimavarat käyttöön yhteisen hyvän saavuttamiseksi. Valmentava johtaja kysyy enemmän kuin antaa valmiita vastauksia ja luo olosuhteet, joissa ratkaisuja on mahdollista yhdessä löytää.
Valmentava johtamisote avuksi tiimien sitouttamiseen
Valmentava johtamisote auttaa tiimien jäsenten sitouttamisessa tavoitteisiin. Vesa ja Marjo-Riitta Ristikangas ovat kirjassaan Valmentava johtajuus (2017) listanneet ainakin neljä seikkaa, joihin voidaan päästä valmentavalla johtamisotteella tiimin jäsenten sitouttamisessa:
1. Merkityksen ymmärtäminen
Annetut tavoitteet jäävät usein etäisiksi ja merkityksettömiksi. Sen sijaan yhdessä määritettyjen tavoitteiden merkityksen yksilö ymmärtää paremmin, mikä kasvattaa sitoutumisen tasoa.
2. Suunnitelmallisuus
Sitoutumisen taso kasvaa, kun jokainen tiimin jäsen pohtii, mitä yhteinen tavoite tarkoittaa hänen kohdallaan käytännön tekoina. Sitoutumista lisää myös, kun omat tavoitteet tuodaan esiin muille tiimin jäsenille ja ne kirjataan suunnitelmaan.
3. Toimeenpano
Jokaisen tiimin jäsenen suunnitelmat saadaan toteutettua, kun pohditaan yhteisesti niiden toimeenpanoa. Kun tiimi kantaa yhteisesti vastuuta sovituista asioista ja tiimin jäsenet ovat kiinnostuneita myös muiden tekemisistä, sitoutumisen taso kasvaa.
4. Palautteen antaminen
Tavoitteisiin sitouttaa myös se, kun esimiehen lisäksi kaikki tiimin jäsenet antavat palautetta toisilleen. Kun omista tekemisistään on vastuussa itsensä ja esimiehensä lisäksi muille tiimin jäsenille, yksilöt ohjautuvat tavoitteiden mukaan.
Lähde: Ristikangas, M-R. & V., 2017.Valmentava Johtajuus.
Teksti: Jaana Raukola, kirjoittaja on kymmenisen vuotta esimiestyössä marinoitunut, vuorovaikutuksen voimaan uskova ikuinen idealisti ja JYMY-projektin projektipäällikkö Tredussa