tiistai 10. joulukuuta 2019


Ihmisen psykologiset perustarpeet ja merkityksellisyyden kokemus


Esimiestyössä on hyvä tiedostaa ihmisen psykologiset perustarpeet, jotka vaikuttavat myös työyhteisössä. Psykologisten perustarpeiden täyttymisellä ja työn merkityksellisyyden kokemuksella on positiivisia vaikutuksia yksilö- ja organisaatiotasolla. Niillä on vaikutuksia mm. työtyytyväisyyteen ja työpaikkaan sitoutumiseen ja tuloksellisuuteen.

Psykologisten perustarpeiden täyttymistä ja työnmerkityksellisyyden kokemusta voidaan johtaa varmistamalla, että työntekijä voi riittävästi vaikuttaa työhönsä, hyödyntää osaamistaan, tuntea kuuluvansa yhteisöön ja voivansa tehdä hyvää myös muille.
Ihmiselämän psykologiset perustarpeet voi tiivistää neljään:

1. Omaehtoisuus tarkoittaa kokemusta siitä, että on vapaa päättämään tekemisistään eli on oman itsensä herra. Edellytyksenä on valinnan- ja toiminnanvapaus, pakotettu ja tiukasti kontrolloitu tekeminen on sen vastakohta.
2. Kyvykkyys on kokemusta siitä, että osaa hommansa ja saa asioita aikaan. Työyhteisössä kyvykkääksi itsensä kokeva suoriutuu yleensä tehtävistä menestyksekkäämmin.
3. Yhteenkuuluvuus syntyy siitä, että kokee että ympärillä on ihmisiä, joista välittää ja jotka välittävät minusta. Se on yhteyttä toiseen ihmiseen. Kun ihminen kokee olevansa osa kannustavaa, lämminhenkistä, turvallista ja arvostavaa yhteisöä, hän on parhaimmillaan myös työntekijänä.
4. Hyväntekeminen tarkoittaa kokemusta siitä, että omalla toiminnallani on myönteinen vaikutus muiden ihmisten elämään. Sen mukaan ihminen voi hyvin, kun kokee pystyvänsä tekemään hyviä asioita toisille ihmisille.

Lähde:
Deci & Ryan, (itseohjautuvuusteoria), Martela (benevolenssi),
Martela, Ryan & Steger, 2017.


Työn merkityksellisyyden kokemus

Työn merkityksellisyyden kokemukseen vaikuttavat mm. ihmisen yhteys omaan itseensä (autenttisuus / sitoutuneisuus) sekä yhteys muihin (yhteenkuuluvuus, jaetut arvot). Merkityksellisyyden kokemukseen vaikuttaa myös oma havaittu vaikutus muihin ja kokemus kuulumisesta johonkin suurempaan, oma autonomia ja kompetenssi.Ihmisellä on tarve toimijuuteen sekä yhteyteen.

Työn merkityksellisyyden kokemuksen lähteitä:

Yksilötasolla: motivaatio, arvot, uskomukset
Sosiaalisella tasolla: työkaverit, työtiimit, johtajat, työn ulkopuoliset sidosryhmät, perhe
Työympäristön ja työ sisällön tasolla: työtehtävät, organisaation tavoitteet, taloustilanne
Hengellisyyden (spiritualiteetin) tasolla: oman kutsumuksen toteuttaminen


Lähteet:
Rosso ym., 2010; Viita, 2017
Rosso, Dekas & Wrzesniewski, 2010
Martela, Ryan & Steger, 2017


Teksti: Jaana Raukola, kirjoittaja on kymmenisen vuotta esimiestyössä marinoitunut, vuorovaikutuksen voimaan uskova ikuinen idealisti ja JYMY-projektin projektipäällikkö Tredussa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti