Johtajuus ja johtaminen
Johtajuutta ja johtamista on tutkittu paljon ja siitä on esitetty monta teoriaa ja jaottelua. Perinteisen jaon: asioiden johtamisen (management) ja ihmisten johtamisen (leadership), rinnalle on noussut ajatuksia siitä, että kaikki johtaminen on lopulta ihmisten johtamista, sillä ilman ihmisiä organisaatioissa ei tapahdu mitään.Johtamista ja johtajuutta ei voikaan erottaa toisistaan vaan ne ovat läsnä jokaisen esimiehen tehtävissä. Johtajuutta voi esiintyä sielläkin, missä varsinaista johtajan mandaattia ei ole. Johtaminen voidaan nähdä myös kapeasti vain johtamistekojen tekemisenä.
Johtajuutta voidaan tarkastella monesta eri näkökulmasta. Vaikkapa ihmisiin vaikuttamisena, eli prosessina, jolla vaikutetaan muihin niin, että he ymmärtävät ja jakavat käsitykset siitä, miten tavoitteiden saavuttamiseksi tulee toimia. Sitä voidaan tarkastella myös sosiaalisena prosessina sekä johtajan ja johdettavan välisenä vuorovaikutuksena, jolloin ratkaisevaa on se, mitä suhteissa tapahtuu sekä myös merkityksen rakentamisena. Johtajuuden voidaan nähdä toteutuvan suhteessa ympäristöönsä, tilanteisiin ja suhteisiin.
Nykyisessä ajattelussa autoritäärisestä ja hierarkkisesta johtamiskulttuurista ollaan siirrytty ja siirtymässä verkostomaiseen johtajuuskulttuuriin, jossa jokainen voi osoittaa johtajuutta omassa työroolissaan. Tämä vaatii luottamusta ja avointa vuorovaikutusta. Esimiehen tehtävänä on luoda vuorovaikutusta ja yhteistä ymmärrystä edistävää ilmapiiriä, jossa voidaan yhdessä oppia ja auttaa ihmisiä onnistumaan työssään. Puhutaan valmentavasta ja jaetusta johtajuudesta sekä itse- ja yhdessäohjautumisesta.
Näitä johtajuuteen, johtamiseen, valmentavaan sekä jaettuun johtajuuteen liittyviä teemoja ovat Tredun ja Gradian kehittäjäesimiehet pohtineet ja reflektoineet yhdessä JYMY:n yhteisellä matkalla. Valmennusten aikana on kokeiltu käytännössä lukuisia eri menetelmiä luoda vuorovaikutusta edistävää ilmapiiriä työyhteisöön. Samalla kukin on voinut tutkiskella omia näkemyksiään ja kehittää omaa johtajuuttaan.
Lähde: E. Hyyryläinen, A. Hyyryläinen, A. Mäki
Teksti: Jaana Raukola, kirjoittaja on kymmenisen vuotta esimiestyössä marinoitunut, vuorovaikutuksen voimaan uskova ikuinen idealisti ja JYMY-projektin projektipäällikkö Tredussa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti